Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı


Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Tıp Fakültemizin de kuruluş yılı olan 1995’te Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp tarafından kurulmuştur. Eğitim, akademik faaliyetler ve hasta hizmetlerini kuruluşundan beri gelişerek sürdürmektedir.

Eğitim Faaliyetleri

Tıp Fakültesi lisans eğitiminin yanı sıra, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlık eğitimi ve mevcut bilim dallarında yan dal uzmanlık eğitimleri sürdürülmektedir.

Özellikle Tıp Fakültesi dönem IV öğrencilerine yılda 4 grup olarak gerçekleştirilen 2 aylık çocuk sağlığı ve hastalıkları stajı, öğretim üyelerimizin çok önemsediği, emek ve zaman harcadığı bir eğitim faaliyetidir ve öğrencilerimizden daima olumlu geri bildirimler alınmaktadır. Staj eğitimi sabah 8:30-9:00 da, haftada 4 gün gerçekleştirilen olgu takdimleri ile başlamakta, günde 3 saat teorik eğitim ve saat hasta başı pratik eğitim olarak sürdürülmektedir. Ölçme değerlendirmenin üç aşamalı olması ‘’hasta dosyası hazırlamayı da içeren uygulamalı muayene sınavı, 100 soruluk çoktan seçmeli yazılı sınav ve sözlü sınav’’ da stajın güçlü yanlarındandır.

Halen 19 öğretim üyesi, 10 bilim dalı bulunmaktadır. Kadromuzda 40 civarında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Araştırma görevlisi, 10 yan dal araştırma görevlisi eğitim almakta ve hasta hizmeti vermektedir. Fakültemizdeki bazı anabilim dallarının araştırma görevlilerinin yanı sıra ilimiz Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki acil uzmanları acil çocuk rotasyonlarını; aile sağlık merkezlerinde görevli bazı hekimler, Aile Hekimliği Uzmanlık eğitimleri kapsamında çocuk sağlığı ve hastalıkları rotasyonlarını anabilim dalımızda gerçekleştirmektedir.


  

Hasta Hizmetleri

Çocuk enfeksiyon, alerji-immünoloji, kardiyoloji, nefroloji, gastroenteroloji, nöroloji, endokrinoloji hastalarının yattığı genel çocuk servisi (38 yatak), yenidoğan yoğun bakım ünitesi (24 yatak), çocuk hematoloji- onkoloji servisi (20 yatak), çocuk yoğun bakım ünitesi (7 yatak), çocuk acil ünitesi (6 yatak+ müşahade yatakları), kemik iliği nakil ünitesi (4 yatak) hizmet vermektedir. Toplam yatak sayısı 99 olup, 2017 yılında, 3827 hasta yatış/taburcu işlemi gerçekleştirilmiştir. Belirtilen bilim dalları polikliniklerinin yanı sıra acil poliklinik, genel pediatri polikliniği, Çocuk sağlığı izlem polikliniği ve kemik iliği nakil polikliniğinde toplam 99247 hastaya poliklinik hizmeti verilmiştir.

Tanısal özellikli işlemler olarak gastroskopi, kolonoskopi, böbrek biyopsisi, karaciğer biyopsisi, kemik iliği aspirasyon ve biyopsisi, ekokardiyoğrafi, tilt testleri, efor testleri, elektroansefalografi, alerji testleri, solunum fonksiyon testleri, hormon uyarı testleri, yenidoğan işitme tarama testleri yapılmaktadır.

Çocuk sağlığını korumak için çocuk sağlığı izlem polikliniğinde yapılan işlemler olarak sağlık bakanlığı aşı takvimi dışındaki özellikli aşıların yapılması, özel durumlarda aşılanma, kronik hastaların ve ilaç tedavisi alan hastaların aşılanması, emzirme danışmanlığı (1 aydan büyük bebeklerin annelerine), gelişim testlerinin bazıları ve çocuk fiziksel istismarı ve ihmalini önlemeyle ilgili işlemler (Çocuk psikiyatrisiyle birlikte) yapılmaktadır.

 

Sayfa Başı

 

Akademik Faaliyetler

2017 yılında 19 makale SCIE ye giren dergilerde, 1 makale SCIE dışı pub med kapsamındaki dergide, 4 makale ulusal hakemli dergide yayınlanmıştır. Dört sözlü bildiri (ikisi yurt dışı), 5 yurt dışı poster, 41 yurt içi poster, 11 kitapta bölüm yazma, 38 kongre konuşması, 9 adet diğer toplantılarda konuşma gerçekleştirilmiştir.

Hematoloji, yenidoğan, kardiyoloji, çocuk enfeksiyon hastalıkları, endokrinoloji ve diyabet bilim dallarımız uluslar arası faz III ilaç araştırmalarında görev almıştır. Yenidoğan resüsitasyon kurs programı Sağlık Bakanlığı işbirliği ile fakültemizde gerçekleştirilerek hekimlerin, hemşirelerin eğitimleri ve sertifikalandırılmaları sağlanmıştır.

Sosyal pediatri öğretim üyesi tarafından çocuk koruma yüksek lisans programında eğitim verilmekte ve İstanbul Üniversitesi sosyal pediatri bilim dalı, Aile hekimliği ve halk sağlığı anabilim dalı ile ortak araştırma tezleri ve çalışmalar yapılmaktadır.

 

Öğretim Üyeleri:

BİLİM DALLARI

Çocuk Allerji Klinik İmmünoloji Bilim Dalı

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı

Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı

Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı

Çocuk Romatoloji Bilim Dalı

Çocuk Hematoloji Bilim Dalı

Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı

Çocuk Nefroloji Bilim Dalı

Çocuk Nöroloji Bilim Dalı

Çocuk Onkoloji Bilim Dalı

Yenidoğan Bilim Dalı

Sosyal Pediatrist

Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi

Çocuk Metabolizma Bilim Dalı

Demo Settings
Header Colors
Navigation Colors
Footer Colors