Dekanımızın Öğrencilere Mesajı...
Sevgili Öğrencilerimiz;
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1994 yılında kurulmuş ve 1995-1996 eğitim öğretim yılında 41 öğrenci eğitim hayatına başlamıştır. 2023-2024 eğitim öğretim yılında geldiğimiz noktada ise 127 profesör, 46 doçent ve 64 Dr. Öğr. üyesinden oluşan zengin bir akademik kadroya ve 1798 tıp öğrencisine ev sahipliği yapmaktadır. Altı yıl süren tıp eğitimi programımız temel ve klinik bilimlerin entegre edildiği klinik öncesi kurullar dönemi, klinik stajlar ve intörnlük dönemleri olmak üzere 3 dönemi içermektedir.
Klinik öncesi dönemde amfi dersleri ağırlıkta olmakla birlikte “Toplumsal Duyarlılık ve Öğrenci Araştırmaları Programı” ve klinik beceri uygulamalarının yanı sıra sosyal tıp ve etik gibi pratiğe dönük programlar ile eğitim desteklenmektedir. Probleme Dayalı Öğrenim (PDÖ) uygulamaları, öğrencileri klinikle erken tanıştırmayı hedefleyen Hekimliğe Hazırlık Programı, Temel İletişim Becerileri Programı, Çözümleyici Vaka Tartışması ve Kanıta Dayalı Tıp Uygulamaları Programı, Yaz Stajı gibi yeni çalışmalar ve uygulamalar ile eğitim programı güçlendirilmiştir. Bunların yanı sıra tıp fakültesi öğrencilerimiz modern Simülasyon Merkezimizde maketlerin üzerinde, sanal gerçeklikte klinik beceri eğitimleri almaya olanak bulacaklardır.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin güçlü yanlarından biri üniversite eğitim hastanesi ile bir arada olmasıdır. Hastanemiz yaklaşık 900 olan hasta yatak sayısı ile yıllık yaklaşık 660 bin hastanın muayene olduğu, 34 bin hastanın yatış yaparak takip edildiği, 27 bin ameliyatın gerçekleştiği, hemen her anabilim dalı ve bilim dalının yer aldığı bölgenin en önemli uygulamalı sağlık merkezlerinden biridir. Klinik stajlar döneminde öğrencilerimiz hasta ile birebir temas edip, klinik bilgi ve becerilerini geliştirmeye imkan bulacaklardır. 6. yıla geçildiğinde ise intörn olmaya hak kazanan öğrencilerimiz bu dönemin sonunda “Tıp Doktoru” ünvanı ile mezun olurlar.
Kurulduğu günden bu yana geleceğin doktorlarını yetiştirdiğinin bilinci ile hareket eden fakültemizin Tıp Eğitim Programı 2012, 2018 tarihlerinde World Federation of Medical Education (WFME) tarafından tanınan Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu (UTEAK) tarafından akredite edilmiştir. Tıp Eğitimi Programımız Türkiye Yeterlilik Çerçevesine (TYÇ) tam uyumluluk göstererek Avrupa Yeterlilik Çerçevesine (AYÇ) de hak kazanmıştır. Bu sayede öğrencilerimizin yükseköğrenim staj yeterliliklerinin ve yurtdışında geçirilen öğrenim dönemlerine ait kazanımlarının Avrupa Birliği’nde mesleki yeterliliklerin tanınmasına ilişkin direktif gereği karşılıklı olarak otomatik tanınması sağlanmaktadır. Yine tıp eğitimi süresince HARVARD Halk Sağlığı Okulu Öğrenci Araştırma ve Değişim Programı, ERASMUS ile yurt dışı; FARABİ ile yurt içi farklı eğitim kliniklerini ziyaret ederek belli stajlarını gerçekleştirme imkanı öğrencilerimize sağlanmaktadır.
Tıp fakülteleri, topluma sağlık hizmeti sunma görevinin yanı sıra, bilim üretim merkezleridir. Bu bakış açısıyla Tıp fakültemiz, Deney Hayvanları Laboratuvarı, Deneysel ve Klinik Araştırmalar Laboratuvarı, Klinik Araştırmalar Birimi, Kök Hücre Merkezi gibi birçok araştırma merkezine de sahiptir. Araştırma olanaklarımız öğretim üyelerimiz, araştırma görevlilerimiz ve tıp öğrencilerimiz tarafından yaygın olarak kullanılabilmektedir.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi sizleri iyi bir hekim olarak yetiştirirken sahip olduğu zengin öğrenci kulüpleri ve sosyal olanaklar ile üniversite yaşamının sadece derslerden ibaret olmadığını da gösterecektir.
Yolumuzun kesişmesi dileğiyle
Prof.Dr. Alparslan KUŞ
Dekan