Koronavirüs Enfeksiyonunda Güncel Durum Toplantısı

Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından 6 Şubat 2020'de Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda "Yeni Koronavirüs Enfeksiyonunda Güncel Durum" adlı bir konferans düzenlendi. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Zafer Cantürk'ün moderatörlüğünde gerçekleşen konferansta konuşmacı olarak Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Prof. Dr. Sibel Karadenizli, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Prof. Dr. Emel Azak Karali, Kocaeli Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Mehmet Yılmaz yer aldı. Konferansa Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Küçük'ün yanı sıra çok sayıda sağlık personeli ve öğrenci de katılım gösterdi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Temel Tıp Bilimleri Prof. Dr. Aynur Karadenizli, Koronavirüs hakkında Kocaeli Üniversitesi Hastanesi olarak olası bir tehdide karşı hazırlıklı olduklarını kaydederek, "Koronavirüs konusunda çok ciddi bilgi kirliliği var. Bu konuda her söylenene, yazılıp çizilene itibar etmemeliyiz. Çin'den yayılmaya başlayan bu virüs, son alınan bilgiye göre 24554 kişide saptanırken birçok ülkeye sıçradığını gözlemleyebiliyoruz. Ülkemizde bugüne kadar şüpheli bir durum gözükmedi . Bu konuda şu an için rahat olabilirsiniz." dedi. Prof. Dr. Karadenizli, filogenetik ilişki düzeyi hakkında da bilgiler verirken,"Bu virüs deve, yarasa ve birçok hayvanda mevcut. Bu yüzden diğer virüslerle de ortak yanları var. Koronavirüsün alt katmanlarında; alfa, beta, gamma ve delta vardır. İnsanlarda gözüken virüs ise alfa ve betadır." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Emel Azak Karali, Koronavirüsün klinik özellikleri hakkında açıklamalarda bulunurken semptom ve bulgularda en yaygın olarak 38 derece üstü ateş, öksürük, kas ağrısı ve yorgunluk olduğunu söyledi. Prof. Dr. Karali, virüs konusunda ilk şüphelenildiği zaman kliniklerin araştırma yaptıklarını ve bu belirtilerin, yapılan testler ve sonucuna göre açıklandığını belirterek, "Ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı yaşayan insanların doktora gözükmesi gerekiyor. Virüsün bulaşmasının damlacık yoluyla olduğu varsayılıyor. Biz Kocaeli Üniversitesi Araştırma Ve Uygulama Hastanesi olarak olası bir durumla karşılaşırsak ne yapacağımız konusunda hazırlıklarımızı yapıyoruz. Böyle bir durumda uygun bir triaj önemli, izolasyon ve izolasyon önlemleri alınmalıdır. İzolasyon önlemlerini hasta taburcu olana kadar devam etmek gerekiyor. Sağlık çalışanlarının da tedavi süresinde dikkatli olması ve uygun bir şekilde hastaya yaklaşıp tedavisini gerçekleştirmelidir. Özetlemek gerekirse bu sorun şuan küresel bir sorun. Henüz ülkemizde gözükmedi ama hazırlıklı olmalıyız." açıklamalarında bulundu.

Kocaeli Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Mehmet Yılmaz da Sağlık Bakanlığının faaliyetleri hakkında sunum gerçekleştirerek," Sağlık Bakanlığı olarak her durumu vatandaşa bildirmeliyiz. Dünya Sağlık Örgütü 'nün acil duruma geçtiği bu virüs konusunda, biz de vatandaşlarla açık konuşarak tüm durumları halka aktarmalıyız. Türkiye olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca, alanında uzman 22 akademisyen ile buluşarak virüs hakkında toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantının uzantısı olan başka görüşmeler de hala devam ediyor. Bakanlık resmi sayfasında halkı konu hakkında bilgilendirmek adına Koronavirüs bilgilendirme sayfası hazırladık. Bu sayfada formlar, sunumlar, virüs hakkında bilgiler ve sık sorulan sorular bulunmakta. Sağlık personellerine yönelik olarak eğitimler ve lojistik ihtiyaçlara yönelik planlamalar yapıldı. Ülkemize girişini önlemek amacıyla uluslararası limanlarda tüm sağlık tedbirleri alındı. Bakanımız Fahrettin Koca'nın da açıkladığı gibi termal kamera sistemi uygulanmakta ve ülkeye giriş yapan yolcular termal kamera sistemiyle izlenmektedir." sözlerini kaydetti.



  

  


Demo Settings
Header Colors
Navigation Colors
Footer Colors