KOÜ Tıp Fakültesi Bünyesinde COVİD-19 Aşısı Faz 3 Klinik Çalışması Başlıyor

Almanya orijinli bir biyoteknoloji markası (BioNTech)’nın geliştirdiği Sars-CoV 2 Hastalığı (Covid 19) aşısı için Pfizer ile iyileştirme, üretim ve pazarlama ortaklığı yapmıştır. Faz 1 ve 2 aşamalarında 7000 kişide denenmiş ve başarılı bulunmuştur. Pfizer’in desteklediği Faz 3 çalışması için ABD, Almanya ve Türkiye seçilmiştir. Fakültemiz Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalınında içinde olduğu Türkiye’den 9 merkez seçilmiştir. Ülkemizde 1000’e yakın gönüllü üzerinde yürütülecek çalışmada Sağlık Bakanlığı ve Etik Kurul onayları tamamlanmış olup, gönüllü kabul ve kayıtları hemen, 10 Eylül 2020’de ise aşılama çalışmaları başlatılacaktır. Aşılama Eylül sonu diğer ülkelerle birlikte sonlandırılacak ve sonrasında piyasaya sürülecektir.

Dünyanın bir an önce COVİD aşısına kavuşma beklentisi içinde olması gönüllü alımı ve aşılama sürecinin çok hızlı tamamlanması gerekmektedir. Plasebo kontrollü kör çalışma olduğu için gönüllülerin yarısı aşılanmamış olacaktır.

Bu mRNA aşısının, Covid aşı adayları içinde en iyisi olarak kabul edilmesi ve bugüne kadar Türkiye’ye verilen ilk Faz 3 aşı çalışması olması nedeniyle tarihi bir görev üstlenme heyecanı taşımaktayız. İsteklilerin Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’na başvurmaları gerekmektedir. Ayrıca gönüllüler sorumlu araştırmacı olan Prof. Dr. Sıla AKHAN (Tel:0532 226 63 35) ve Araştırma Gör. Dr. Sonay Arslan’a (Tel: 0506 273 05 40) ulaşıp 15 Eylül öncesinde kayıt olabilir.